Link gekopieerd

B-sure

to read this

Maak een afspraak

B-sure het laatste nieuws

Wanneer knalt het vuurwerk terug op de Chinese beurzen?

Joris Lenssen

Directie-afgevaardigde

B-sure


#B-broker

#B-surance

#Tak 23

Een blik op de economische heropleving van China

De economie van China wordt gekenmerkt door ups en downs. China’s economische groei werd voornamelijk gedreven door de veerkracht van de hightech- en dienstensectoren, terwijl de vastgoedsector, schuldrisico’s en een zwakke consumptiegroei het land momenteel zorgen baren en risico’s vormen voor het groeitraject van China.

Structurele hervormingen

China moet deze kwesties aanpakken door middel van structurele hervormingen en een focus op een toekomstig ontwikkelingsmodel dat gestuwd wordt door technologie en innovatie. Simpel is dit niet! Volatiele externe omstandigheden zoals de handelsoorlog met Amerika, het conflict met Taiwan en een vergrijzende bevolking bemoeilijken dit proces.

Na drie jaar van een strikt COVID-preventiebeleid groeide de Chinese economie in 2023 als volgt:

1ste kwartaal van 2023: +4,5% (boven de marktverwachtingen).

2e kwartaal van 2023: +6,3% (onder de marktverwachtingen)

3e kwartaal van 2023: +4,9% (boven de marktverwachtingen).

4e kwartaal van 2023: +5,2% (onder de marktverwachtingen).

Het beleid van de ‘Drie Rode Lijnen’

De hightechindustrie en de dienstensectoren van China namen het afgelopen jaar het voortouw in China’s economische groei. De sterke groei in de hightechindustrie kan deels worden toegeschreven aan de steun van de Chinese overheid. Peking heeft het potentieel van hightechbedrijven erkend om economische groei en innovatie te stimuleren en deze steun zal in de toekomst worden voortgezet.

Ondanks deze robuuste economische prestaties staat de economie van China voor aanzienlijke uitdagingen, zoals bijvoorbeeld de vastgoedmarkt die er in lichterlaaie staat. De contractie op de vastgoedmarkt is niet nieuw. Het komt voort uit een reeks beleidsmaatregelen die eind 2020 zijn begonnen, met name het beleid van de ‘Drie Rode Lijnen’ dat is ontworpen om aanzienlijke risico’s te verminderen bij de vele vastgoedontwikkelaars met oplopende schulden. Sindsdien heeft Peking herhaaldelijk benadrukt dat huisvesting bedoeld is om in te wonen, en niet om te speculeren, waarbij het zijn vastberadenheid heeft bevestigd om risico’s op de woningmarkt onder controle te houden. Dit leidde zelfs tot heel wat faillissementen van vastgoedbedrijven waaronder het bekende Evergrande, China’s op één na grootste vastgoedpromotor.

Ondanks de aanhoudende daling van residentiële investeringen vertoonde de vastgoedsector tekenen van herstel in 2023 dankzij gunstigere beleidsmaatregelen. In januari 2023 kondigde de overheid een 21-puntenplan aan om de balansen van hoogwaardige vastgoedontwikkelaars te verbeteren. Peking versoepelde ook het hypotheekbeleid en verlichtte de eisen voor kopers van een eerste huis (gezinswoning) om het vertrouwen te stimuleren. Een snelle uitbreiding van de Chinese vastgoedmarkt is misschien voorbij, maar een kleinere markt met betere ontwikkelaars met meer overheidscontrole is waarschijnlijk de toekomst.

Demografisch probleem

De zwakke consumptiegroei van China is evenzeer een cyclische kwestie als een structurele. Historisch gezien is de consumptie van huishoudens als percentage van het BBP van China lager dan in andere vergelijkbare landen. Dit komt deels door het inhaalbeleid dat China heeft aangenomen sinds de hervormingen in de jaren tachtig. Deze strategie beoogt de economie te ontwikkelen door huishoudelijke besparingen te gebruiken om ondernemers te subsidiëren, waardoor de consumptie momenteel wordt onderdrukt.

China staat ook voor een groeiend demografisch probleem dat aanzienlijke invloed heeft op zijn economie. De vergrijzing van de bevolking en het dalende geboortecijfer hebben geleid tot een snel verouderende samenleving en een krimpende beroepsbevolking. Dit demografische fenomeen zet druk op verschillende aspecten van de economie, waaronder de arbeidsmarkt, het socialezekerheidsstelsel en de consumptiepatronen. Een krimpende beroepsbevolking kan leiden tot een afname van de productiviteit en een stijging van de arbeidskosten, wat de concurrentiekracht van China op de internationale markt kan aantasten. Bovendien legt de vergrijzing een grotere druk op het socialezekerheidsstelsel, met name op het gebied van gezondheidszorg en pensioenen, wat de overheidsuitgaven kan verhogen. Het demografische probleem van China benadrukt de noodzaak van beleidsmaatregelen gericht op het stimuleren van geboorten en het aanpakken van de uitdagingen van een vergrijzende bevolking om duurzame economische groei op lange termijn te waarborgen.

Chinese aandelenmarkt

Ook de Chinese beurs blijft voorlopig achter in vergelijking met ontwikkelde landen en met buurland India. Hoewel al veel slecht nieuws reeds in de koersen is verwerkt, mijden vermogensbeheerders vaak nog Chinese aandelen door een gebrek aan momentum. De Chinese overheid en de centrale bank (PBOC) proberen momenteel het tij te keren door steunpakketten toe te kennen en de markt van vers geld te voorzien. Dit moet het koopgedrag van de Chinese consument stimuleren. Vooral bedrijven uit de retailsector gerelateerd aan E-commerce (Alibaba, Pinduoduo, JD), toerisme (Trip.com) en vrije tijd (Meituan DianPing) kunnen daarbij profiteren. Ook Chinese technologiewaarden zoals bv. Baidu (Chinese Google) ogen ondergewaardeerd.  De Chinese beurs veerde de afgelopen weken alvast terug op.  

Of de negatieve trend nu definitief doorbroken wordt en de Chinese aandelenmarkt terug op de radar komt van investeerders zal de tijd moeten uitwijzen. Het effect van stimuli en liquiditeit mag daarbij niet onderschat worden. Het artikel “Meester de kunst van beleggen: Het samenspel tussen aandelenmarkten, economische cycli en liquiditeit voor u onthuld!” gaat hier dieper op in. 

Word je bij uw investeringsbeslissingen graag bijgestaan door een Financial Buter? Of bent u benieuwd hoe we u naar meer financieel geluk kunnen leiden? De koffie of een glaasje Bubbels staan altijd klaar. Bij B-sure is het helpen van onze cliënten in het nemen van de juiste beleggingsbeslissingen dag-in dag-uit onze passie!   

* De “drie rode lijnen” zijn een belangrijk onderdeel van het economisch beleid van China met betrekking tot de vastgoedsector. Deze lijnen worden gebruikt als richtlijnen om risico’s in de vastgoedmarkt te beheersen en financiële stabiliteit te waarborgen. De drie rode lijnen omvatten: 

  1. Schuld-ratio van vastgoedontwikkelaars: Dit verwijst naar de verhouding tussen de totale schuld van vastgoedontwikkelaars en hun eigen vermogen. Het vaststellen van een grens voor deze ratio helpt overmatige schuldenlast te voorkomen, wat kan leiden tot financiële instabiliteit als ontwikkelaars moeite hebben om hun schulden terug te betalen.
  2. Kaspositie: Dit houdt in dat vastgoedontwikkelaars een minimale hoeveelheid liquide middelen moeten aanhouden in verhouding tot hun kortlopende schulden. Een gezonde kaspositie zorgt ervoor dat ontwikkelaars voldoende middelen hebben om aan hun financiële verplichtingen te voldoen en om onvoorziene tegenvallers op te vangen.
  3. Schuldratio van vastgoedprojecten: Deze ratio verwijst naar de verhouding tussen de totale schuld van een vastgoedproject en de opbrengsten ervan. Het vaststellen van een grens voor deze ratio helpt risico’s te beperken door ervoor te zorgen dat vastgoedprojecten niet overmatig worden gefinancierd en dat ontwikkelaars verstandige investeringsbeslissingen nemen.

Het naleven van deze “drie rode lijnen” is cruciaal voor vastgoedontwikkelaars om te voldoen aan de richtlijnen van de Chinese overheid en om de stabiliteit van de vastgoedmarkt te waarborgen. 

Disclaimer B-sure
Dit artikel en/of beeldmateriaal verstrekt commerciële informatie en mag in geen geval gelijkgesteld worden met beleggingsadvies. De verstrekte informatie vormt geen aanbod betreffende financiële, bank-, verzekerings- of andere producten of diensten. De informatie in dit document is afkomstig van zorgvuldig gekozen bronnen. B-sure geeft echter geen enkele garantie over de actualiteit, de nauwkeurigheid, de juistheid, de volledigheid of de opportuniteit van de informatie, gegevens of publicaties. De redactie kan niet aansprakelijk worden gesteld voor het niet-verwezenlijken van de verwachtingen.