Link gekopieerd

B-sure

to read this

Maak een afspraak

B-sure het laatste nieuws

Duizend bommen en granaten: Oorlog in uw beleggingsportefeuille?

Prof. Stefan Duchateau


powered by Prof. dr. Stefan Duchateau

Beleggers moeten in deze omstandigheden het hoofd koel houden, althans, ‘never catch a falling knife’ is één van de beurswaarden die meermaals zijn waarde getoond heeft in het verleden. Anderzijds moeten we ons bewust zijn van de impact op de financiële markten en dienen we te kijken hoe we onze portefeuille door deze moeilijke periode heen kunnen loodsen.

Vandaag willen we opnieuw graag het woord geven aan Prof. dr. Stefan Duchateau, die als macro-economisch adviseur van B-sure naar goede gewoonte weer paraat staat om u vanuit de frontlinie te informeren over de financiële markten.

Laat ons beginnen met een ongezouten analyse vanwege Prof.dr. Duchateau op de huidige  geopolitieke situatie:

Het loont steeds de moeite om bij een conflict, even in de schoenen van de tegenstander te gaan staan om diens standpunten beter te begrijpen. Niet om zijn acties goed te praten of absurde standpunten over te nemen, maar om de beweegredenen te kennen en de volgende stappen die op het geopolitieke schaakbord worden gezet, beter te begrijpen en (misschien) te voorspellen.

Dit in tegenstelling tot de zwart-wit voorstelling die ons wordt aangeboden, waarbij beide partijen elkaar met simplistische karikaturen bestoken en de media dit ongenuanceerd overnemen. Daarom even kijken naar het Russische standpunt: Rusland voelt zich al een generatie lang vernederd na de afbrokkeling van het machtige Sovjetimperium en al 80 jaar onvoldoende gewaardeerd voor de immense inspanningen tijdens WO II. De grote Patriottische Oorlog zoals het daar wordt genoemd, zit nog zeer vers in het collectieve geheugen en –toegegeven- zonder het moedige verzet van het Russische volk zou de NATO nooit bestaan hebben. Vandaar dat de idee alleen al dat in haar voortuin, op een spreekwoordelijke boogscheut van Moskou, raketten van de NATO opgesteld kunnen worden, genoeg is om een frustratie te zien omslaan in agressie.

Een excuus is dan gauw gevonden. Zoals de vermeende massavernietigingswapens destijds de smoes waren om Irak binnen te trekken, is de al even verzonnen onderdrukking van de Russischsprekende minderheid in Oekraïne, voldoende om nu een militaire actie te verantwoorden. De voorafgaande indoctrinatie zorgt telkens voor de nodige ondersteuning bij de lokale achterban.

Wat aan de onderhandelingstafel niet kon worden bereikt, zal door precisiebombardementen en militaire agressie worden afgedwongen: Oekraïne mag geen NATO-land worden en dat doel zal bereikt worden door verregaande destabilisatie van het politieke regime in Kiev en –desnoods- mits jarenlange bezetting [i]. Door moedig het statuut van neutraal land af te wijzen, dreigt voor Oekraïne het weinig benijdenswaardige lot van een vazalstaat.

De VS zal niet rechtstreeks militair terugslaan, Europa kan en wil dan niet. Het Westen kan enkel terugvallen op harde economische en financiële sancties. Rusland is op dat vlak kwetsbaarder dan op militair vlak, maar haar kaarten liggen niet zo slecht gelet op grote Europese afhankelijkheid van Siberisch gas, de grote vraag naar energie en het gebrek aan alternatieven op korte termijn. Poetin heeft dit moment niet zomaar gekozen, om zijn Machiavellistische plan uit te voeren.

De schade op de financiële markten op korte termijn is vanzelfsprekend aanzienlijk, te meer omdat de grondstoffenprijzen naar een nog grote hoogte worden gekatapulteerd, wat de inflatie-indicatoren verder doet aanzwellen.

Maar paniek is, zoals steeds, een slechte raadgever. Wanneer de situatie niet verder escaleert, zullen de beurzen relatief snel terugkomen en na een initiële schrikreactie hun kalmte terugvinden. Hierbij moet echter rekening worden gehouden met hogere energieprijzen. Dit is zeker niet in het voordeel van Europese industriële bedrijven.

Nadat we één van de ergste financiële crisissen in 800 jaar in 2008 hebben doorworsteld, in 2011 een fundamentele existentiële crisis op de euromuntzone hebben overleefd, zonder al te veel schade afscheid hebben genomen van de meest excentrieke president in het Witte huis in 250 jaar, om vervolgens vergast te worden op de grootste pandemie in 100 jaar, worden ons nu de ergste militaire dreiging in 80 jaar voorgeschoteld. Drie keer raden wie (ook) deze keer zal winnen …

[i] Dit laatste is erg moeilijk: Oekraïne is op één na, het grootste land in Europa (na Rusland). Na Rusland en Turkije heeft het belaagde land ook het grootste landleger.

Wat betekent dit alles nu voor uw beleggingsportefeuille? Prof. dr. Stefan Duchateau geeft u in deze video veel munitie om er uw eigen beleggingstactiek mee te kunnen bepalen:

 

Uiteraard volgen onze Financial Butlers de situatie op de voet en plegen we dagelijks overleg met de verschillende vermogensbeheerders waarmee wij als bankmakelaar samenwerken. Aarzel niet om ons te contacteren indien u nog vragen en/of bezorgdheden zou hebben. Onze Financial butlers staan altijd voor u paraat!

 

Powered by: Prof. dr. Stefan Duchateau 

LinkedIN Profiel Stefan Duchateau: https://bit.ly/2Y3IorZ

 

Disclaimer B-sure

Dit artikel en/of beeldmateriaal verstrekt commerciële informatie en mag in geen geval gelijkgesteld worden met beleggingsadvies. De verstrekte informatie vormt geen aanbod betreffende financiële, bank-, verzekerings- of andere producten of diensten. De informatie in dit document is afkomstig van zorgvuldig gekozen bronnen. B-sure geeft echter geen enkele garantie over de actualiteit, de nauwkeurigheid, de juistheid, de volledigheid of de opportuniteit van de informatie, gegevens of publicaties. De redactie kan niet aansprakelijk worden gesteld voor het niet-verwezenlijken van de verwachtingen.