Link gekopieerd

B-sure

to read this

Maak een afspraak

B-sure het laatste nieuws

Uw pensioensparen verhogen naar 1.230 EUR: goed voornemen of niet?

In januari is het de tijd van de goede voornemens…ook voor uw geld. In de pers (Netto: 18 goede voornemens voor uw geld, 02/01/18) lezen we als tip dat u uw pensioensparen vanaf 2018 kan verhogen van 960 EUR naar 1230 EUR. Klinkt interessant, toch?

Ook in 2018 onderwerpen wij dergelijke tips bij B-Sure aan een kritische blik; met ons advies vermijdt u te trappen in de zoveelste fiscale valstrik….

https://www.tijd.be/netto/sparen/18-goede-voornemens-voor-uw-geld-in-2018/9967948?utm_campaign=newsstream_recent&utm_source=website

 

Is het voor u als ijverige pensioenspaarder interessant om dit jaar uw pensioensparen te optimaliseren tot het nieuwe fiscale maximum van 1.200 EUR?

 

De vraag is simpel, het antwoord niet.

 

PENSIOENSPAREN: WAT IS DE HUIDIGE SITUATIE?

Vandaag kan u maximaal 940 EUR storten in het stelsel van het pensioensparen. Dit levert u een belastingvoordeel op van 30% (+ gemeentebelasting). Op die manier wint u  jaarlijks een bedrag van 282 EUR in de vorm van een belastingvermindering in uw personenbelasting.

De eindtaxatie van 8% heeft normaal gezien plaats op de leeftijd van 60 jaar.

Simpel, eenvoudig en quasi elke goede huisvader bouwt op die manier vandaag al aan zijn pensioen.

 

WHAT’S NEW VANAF 2018?

 

Vanaf dit jaar kan u ervoor kiezen om ofwel een bedrag van 960 EUR aan pensioensparen te blijven doen met een belastingvermindering van 30%, ofwel een bedrag tot 1.200 EUR met een belastingvermindering van 25%.

Hiermee zijn er dus vanaf dit jaar 2 parallelle systemen ingevoegd om aan pensioensparen te doen.

Klinkt interessant zegt u?

 

EVEN REKENEN…

 

 

Onze bevindingen:  bij een  extra storting van 270 EUR geniet u slechts een extra belastingbesparing van 19,50 EUR. Procentueel uitgedrukt is dit een extra voordeel van 7,5%, terwijl de eindtaxatie in het PS 8% bedraagt.

Let wel: indien u de extra storting van 270 EUR privé zou beleggen, zal de taxatie op het rendement wellicht hoger liggen dat de taxatie van 8% in het geval van pensioensparen. De twee percentages dus botweg vergelijken is dus niet juist, maar deze vergelijking toont wel aan dat er wellicht interessantere alternatieven zijn indien u opteert om meer aan pensioenopbouw te gaan doen in 2018.

 

ONZE CONCLUSIE:

Wij adviseren dus niet om te opteren voor het verhoogde pensioensparen, omdat er quasi geen fiscaal voordeel aan gekoppeld is. Een andere spaarvorm is wellicht (fiscaal) interessanter en geniet dus onze voorkeur voor uw pensioenopbouw verder uit te breiden.