Link gekopieerd

B-sure

to read this

Maak een afspraak

B-sure het laatste nieuws

Haast u voor uw schenking naar de Nederlandse notaris vooraleer het te laat is

Sinds meer dan tweehonderd jaar is een schenking van roerende goederen (geld, aandelen, kunst, een beleggingsportefeuille,…) in principe onbelast. De schenker moet dan wel nog drie jaar in leven blijven. Overlijdt hij binnen deze “verdachte periode” van drie jaar, dan moet er erfbelasting worden betaald op de schenking. Die tarieven kunnen oplopen tot 55 %. Wenst de schenker dit risico niet te nemen, dan kan hij de schenking registreren en 3% schenkbelasting betalen.

Sommige roerende schenkingen, bijvoorbeeld de schenking van aandelen (op naam) of de schenking van een beleggingsportefeuille met voorbehoud van vruchtgebruik, moeten verplicht via een notaris gebeuren. Een schenking via een Belgische notaris moet verplicht worden geregistreerd. Die registratie maakt schenkbelasting verschuldigd.

Kaasroute

Indien men echter naar Maastricht rijdt en de schenking via een Nederlandse notaris doet, is de registratie niet verplicht. De schenking kan dan volledig onbelast plaatsvinden (op voorwaarde dat de schenker nog drie jaar voortleeft uiteraard). CD&V en Groen aanzien dit als een “fiscaal achterpoortje” dat zij via hun wetsvoorstel trachten te sluiten door de registratie van de schenking van roerende goederen steeds verplicht te maken.

Anderen beschouwen dit eerder als een zoveelste vermogensbelasting. Dit wetsvoorstel legt immers niet alleen “de fiscale kaasroute” aan banden, maar belast voortaan élke roerende schenking, dus ook de schenking van een geldsom aan uw (klein)kind om een huis te kopen of om de draad weer op te pikken na een echtscheiding.

Of dit voorstel wet wordt, is lang niet zeker. Indien u echter overweegt om een schenking te doen, onderneemt u best actie.

Naast dit wetsvoorstel kondigde de Vlaamse regering immers al een poos geleden aan om de “verdachte periode” te verlengen van drie naar vier jaar. Dat betekent dat u bij een niet-geregistreerde schenking nog een jaar langer moet leven om erfbelasting te vermijden. Dat maakt de termijn waarin u in onzekerheid leeft dus een beetje langer, wat u overstag moet doen gaan om de schenking toch te laten registreren (en schenkbelasting te betalen). Aangenomen wordt dat die wijziging intreedt vanaf 1 januari 2021.

Het family office team van B-sure heeft een ruime ervaring opgebouwd inzake onbelast schenken en staat u graag met de nodige raad en daad bij. Maak vrijblijvend een afspraak en kom langs bij ons op kantoor of ontmoet ons via Microsoft Teams.